Elomordelo:
Przepis na morskie śledzie w śmietanie.
Potrzebne składniki:
- śledź, ale nie taki zwyczajny tylko magiczny śledź,
- śmietana z mleka konika morskiego 3%,
- cebula z krzaku wodorostów,
- zielone jabłka,
- garstka wodorostów,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyć i pokroić wszystkie składniki, przedtem filetować śledzie. Włożyć do miski, pokrojone składniki. Doprawić pieprzem. Wlać śmietanę. Zamieszać i GOTOWE!
Pyszczak:
Przepis na Śledzia w Śmietanie
Składniki:
-śledź atlantycki, 3 / 4 sztuki
-piana z morskich fal, ok. 500ml
-ukwiał australijski pomarańczowy, 200g
-meduza "żeglarz portugalski" 1 sztuka
-muszle lazurowego wybrzeża 5 sztuk
Przygotowanie:
Na początek bierzemy nasze śledzie i dokładnie oczyszczamy z łusek a następnie myjemy. Wlewamy 350ml piany morskiej i ubijamy na śmietanę i dolewamy wedle uznania dla nadania gęstości, kiedy skończymy bierzemy Żeglarza Portugalskiego i odcinamy parzydełka, górną część meduzy wyciskamy do miski a i odkładamy na bok, wyciśniętą meduzę miksujemy na masę bez grudek i dodajemy do ubitej wcześniej piany i dokładnie mieszamy, powstały roztwór wkładamy do lodówki. Bierzemy 2 muszlę i mielimy je na drobny proszek i dokładnie nacieramy nasze śledzie, po czym podsmażamy je delikatnie na patelni bez oleju żeby się zarumieniły w trakcie smażenia dodajemy parzydełka, kiedy śledzie już się zarumienią. w tym czasie kroimy ukwiał i układamy na talerzu, śledzie układamy na koralowcu i polewamy ubitą śmietaną z morskich fal i meduzy, dekorujemy pozostałymi muszelkami, jeśli ktoś lubi ukwiał można wycisnąć na śledzia przed spożyciem. kiedy skończymy mamy gotowe śledzie w śmietanie. SMACZNEGO!
Lodzikrem:
Wskotka:
Potrzebne składniki
Świeży śledź z ogródka lub sklepu .
Natka wodorostu
Śmietana .
Niebieski barwnik spożywczy .
Dwie łyżeczki małży
Wodorosty pokrojone w cienkie plastry
Posiekany mózg meduzy .
Kilka kropli krwi z ośmiornicy .
Sposób przygotowania
1. Krew ośmiornicy dokładnie wcieramy w śledzia, po czym mieszamy śmietanę z barwnikiem.
2. Gdy śmietana nabierze koloru, mieszamy ją z posiekanym mózgiem meduzy.
3. Śledzia kładziemy na talerzu, po czym polewamy go naszą śmietaną. Na koniec kładziemy na talerzu pokrojone wodorosty (jeśli będą to te granatowe, danie będzie się bardzo ładnie prezentować)
4. Teraz wystarczy tylko posypać danie dwoma łyżeczkami małży, która świetnie sprawdzi się jako cukier.
Wielkiogur:
Składniki przepisu na śledzie w śmietanie
300 g płatów śledziowych
300 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany
250 ml morskiej piany
1 czubata łyżka krasnorostów
1 płaska łyżka suszonych,kruszonych ogonków kraba
40 g proszku do prania "Posejdon" o smaku soli morskiej
20 g sproszkowanej morskiej bryzy
8 liści glonów morskich
Potrzebne środki
głęboki garnek
pralka
syrena
palnik
miska
taca ozdobna
Przygotowanie przepisu na śledzie w śmietanie
Do głębokiego gara rzucamy glony, suszone krasnorosty , ogonki kraba oraz sproszkowaną bryzę. Całość stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż zrobi się papka
Śledzie kroję na kawałki, a śmietanę wraz z pianą morską wlewam do miski, następnie miskę daje syrence by wszystko delikatnie spieniła swoim ogonem. Tak ubitą śmietanę odstawiam na kilka godzin na plażę. Pokrojone śledzie układam warstwami z ubitą śmietaną do pralki. Dodaję proszek "posejdon" i piorę przez godzinę. Ugotowaną papkę z Glonów rozsmarowuję na ozdobnej desce, na warstwę papki kładę wyprane śledzie i ponownie kładę warstwę glonów. SMACZNEGO!
Wybór był trudny - Wasze prace były naprawdę ciekawe. Po przemyśleniu, nagrodę główną postanowiłam przydzielić graczowi Wielkiogur, za interesujące sposoby na przygotowanie śledzików (ale biedna syrenka musi się namęczyć, by zrobić pienistą śmietanę) xD.
Dziękuję za udział!
Brawo, Wielkiogur!
OdpowiedzUsuń